Umeboši – japonské nakládané švestky

Máte-li rádi japonskou gastronomii, měli byste ochutnat i umeboši (梅干, v anglické transkripci umeboshi). Jedná se o nakládané ovoce s velmi specifickou chutí. Podává se s rýží a Japonci mu s oblibou holdují i proto, že věří, že je zdraví prospěšné.

Ume – japonská švestka

Umeboši jsou typickou specialitou Japonska, které se v západním světě říká japonské slané švestky či japonské nakládané švestky. Slovem švestka se nenechte příliš zmást, až umeboši ochutnáte, zjistíte, že s naším českým ovocem to má pramálo společného. Nakládaný plod má totiž specifickou chuť v níž se snoubí slanost a kyselost.

Umeboši a jejich pozitivní vliv na zdraví

Proces výroby umeboši zjednodušeně začíná záhy po sklizni ovoce. Ume jsou uloženy do sudů se solí, na nichž je umístěno závaží, které zapříčiní, že se přebytečná šťáva z plodů vymáčkne. Takto vzniká tekutina jménem umezu, která se na českém trhu objevuje pod názvem umeocet. Jedná se prý o nápoj, který pomáhá při zažívacích potížích či proti únavě.

Vychvalovány jsou pozitivní účinky i samotných švestiček umeboši. Někteří Japonci věří, že jim kromě zažívání pomáhají plody i s rychlejší rekonvalescencí v případě kocoviny. Pokud byste to někdy přehnali s alkoholem, můžete se touto japonskou babskou radou inspirovat. 🙂

Nakládané švestičky v japonské kuchyni

Klasicky se nicméně nakládané švestičky umeboši konzumují s rýží. Oblíbené jsou například jako náplň svačinky onigiri. Poetičtěji zaměření kuchaři vytvoří jen prosté jídlo spočívající v misce rýže, jejíž dominantou je načervenalé umeboši. Pokrm pak symbolizuje japonskou vlajku Hinomaru a může se stát milým zpestřením obentó boxu.

Pozitivní zprávou je, že umeboši se dají zakoupit už i v mnoha obchodech v Česku (hlavně ve zdravých výživách). Až se rozhodnete je ochutnat, počítejte s tím, že se možná zařadíte mezi ty, kteří si na nich s oblinou pochutnávají, ale také možná mezi lidi, jejichž oblíbeným pokrmem se nakládané plody určitě nestanou. Kdybyste se náhodou zařadili do druhé skupiny, zkuste alespoň myslet na údajné pozitivní účinky na zdraví. Kdo ví, možná konzumace umeboši je jedním z důvodů, proč se Japonci dožívají tak vysokého věku. 🙂