Tomel japonský – ovoce kaki

Japonci žijící v Česku jistě oceňují, že i v našich obchodech seženou řadu ovoce, zeleniny i hub, na které jsou zvyklí v Japonsku (houby shimeji, houby enoki, hruška nashi). Tomel je oranžové ovoce, které na pultech mnohdy najdeme pod názvem kaki. Zjistěte, jak jej správně konzumovat a možná si jej zamilujete stejně jako Japonci.

Tomel japonský

Kaki (tomel, japonský persimmon) je plod stromu jménem tomel japonský. Nejčastěji se pěstuje na území Číny, Japonska a Korey, kde má dlouhou tradici. Asiaté připisují ovoci i léčivé účinky. Konzumace má napomáhat správnému trávení.

Na první pohled Vám může kaki připomínat oranžové rajče. Toto ovoce má v průměru 5-8 centimetrů. Jí se až v momentě, kdy je měkké na omak. Pokud tedy v obchodě zakoupíte ještě tvrdý plod, nechte jej několik dní doma dozrát.

Jak jíst kaki

Jakmile je kaki měkké, můžete zvolit některý z oblíbených postupů konzumace. První možností je oloupat slupku a dužinu si nakrájet na menší kousky. Pragmatičtější řešení je plod v půlce rozříznout a vydlabávat vnitřek lžičkou tak, jak se to dělá v případě kiwi. Fajnšmekři si mohou dužinu pokapat citrónem. Konzumaci slupky se ale raději vyhněte, mohl by to být nepříjemný chuťový zážitek, neboť není příliš dobrá.

Kaki v Japonsku

Japonci jedí kaki často čerstvé. Populární jsou ale i sušené varianty (hoshigaki, 干し柿). Sladká chuť tomelu přímo vybízí k využití suroviny při výrobě dezertů. V Japonsku si můžete zakoupit marmeládu z kaki či kaki mochi. Pořídit si můžete i dárkově zabalené pochoutky z tomelu, které jsou vhodné jako suvenýr ze Země vycházejícího slunce.