Studené nudle soba – letní japonské jídlo

Horké letní dny si lidé v Japonsku zpříjemňují například konzumací jídla zaru soba (笊蕎麦). Pod tajemným názvem se skrývají studené pohankové nudle, které se namáčejí do omáčky a konzumují se společně s kousky mořských řas a  nakrájenou cibulkou. Jednoduchý pokrm či jeho variaci si můžete snadno připravit i doma.

Japonské nudle – kde je koupit?

Nudle udon, soba i shirataki jsou nedílnou součástí japonské kuchyně. V současnosti se už dají celkem snadno koupit i v Česku, takže se můžete nechat inspirovat a uvařit si pochoutku z Japonska v domácích podmínkách.

Pokud nevíte, kam zajít, v Plzni Vám mohu doporučit tento obchod s asijskými potravinami, v Praze výlet do Sapy, v Německu prodejnu Mikado. Štěstí ale můžete mít i v oddělení mezinárodní kuchyně ve v hypermarketech Tesco či Globus. Dobrou volbou je také prozkoumání nabídky místních prodejen se zdravou výživou.

Studené nudle soba – recepty

Zaru soba jsou velice rychle připravenou pochoutkou. Stačí Vám uvařit pohankové nudle, nechat je vychladnout (často se servírují vychlazené z lednice). Následně uvařené soba posypete drobnými kousky řasy nory a nakrájenou čerstvou jarní cibulkou. Vedle naservírovaných studených nudlí umístíte kalíšek, v němž bude omáčka, do níž se nudle před konzumací ponoří.

Japonci běžně používají omáčku cuju (tsuyu). Tu ale budete nejspíš shánět hůře, než nudle soba. Máte tedy dvě možnost. První je pokusit se doma cuju vyrobit. Receptů existuje celá řada, ale pravděpodobně budete potřebovat specifické japonské ingredience jako mirin či dashi. Takže pak můžete zvolit ještě jednodušší verze servírování studených nudlí soba a použít sójovou omáčku. Tu si lze ozvláštnit přidáním wasabi či nastrouhané a uvařené japonské ředkve (daikon).

Levné jídlo v Japonsku

Pokud se vydáte na dovolenou do Japonska s omezeným rozpočtem, mohou být studené nudle soba Vaším novým oblíbeným jídlem. Hotové se prodávají v supermarketech a nemusíte je ohřívat. 🙂 Jedná se proto o dobrý tip na levnou večeři či oběd.