Šiacu – japonská masáž s duchovní rovinou

Šiacu (指圧, někdy psáno hiraganou しあつ či anglickou transkripcí shiatsu) je typ masážní techniky, která se pomalu zabydluje i v českých končinách. Masér se při ní zaměřuje nejen na práci se svaly, ale i na akupunkturní body a tok energie v těle.

Historie šiacu

Počátky šiacu (překládá se jako „tlak prstů“) najdeme na začátku 20. století. V roce 1919 vyšla příručka zabývající se touto metodou. Ve 40. letech byla založena škola věnující se výuce techniky. Zdá-li se Vám, že šiacu nemá příliš dlouhou historii, vězte, že se vyvinulo ze starší formy jménem anma. Tu praktikovali v Japonsku již od 14. století především slepci. Anma přitom byla technikou, jejíž kořeny najdeme v čínském systému péče o tělo.

Různé směry

Vzhledem ke spletité historii vývoje šiacu Vás jistě nepřekvapí, že se objevilo několik různých směrů v rámci této metodologie. Někteří odborníci provádějí šiacu masáž jako terapii z fyziologického hlediska. Jiní kladou důraz i na duchovní rovinu. Například ve Švýcarsku je populární směr Hiron Shiatsu, který přistupuje k léčbě z holistického hlediska.

Průběh masáže šiacu

Obecně šiacu masáž probíhá pravděpodobně trochu jinak, než jak jste zvyklí u jiných technik. Začátkem procesu je krátký rozhovor mezi klientem a terapeutem, kdy se probírá aktuální zdravotní stav. Samotná masáž, respektive tlak prsty či dlaní, se provádí přes oblečení (je potřeba abyste měli s sebou volný, bavlněný oděv) a probíhá na podložce (např. na futonu) na zemi. Po 45 až 90 minutách je proces ukončen a klient by měl chvíli relaxovat.

Oblíbené masáže Japonců i v Česku

Šiacu masáže jsou mezi Japonci velmi populární. Což dokládá i to, že si tuto formy relaxace či terapie můžete užít třeba i v japonské čtvrti v Düsseldorfu. Pokud Vás šiacu láká, nemusíte jezdit do zahraničí. V České republice se nachází okolo 150 terapeutů provádějících tuto metodu. A dokonce u nás najdete i školu – Darja Shiatsu School. Vyzkoušeli už jste šiacu? Podělte se o své zkušenosti na facebookovém profilu Japonskoo.cz.