Saké – japonské rýžové víno

Asi nejznámějším japonským alkoholickým nápojem v našich končinách je rýžové víno alias saké. Název je to poněkud zavádějící a v Japonsku by Vám nemuseli rozumět, co přesně po nich chcete. Správnou terminologii i způsob podávání Vám přiblížím v článku.

Saké v japonštině

Sake (酒) je v japonštině slovíčko označující alkohol obecně. Pokud byste se tedy v obchodě či restauraci v Japonsku dožadovali „saké“, nemuseli byste zaručeně dostat to, co si pod termínem většina Čechů představuje. Správné označení pro rýžové víno je nihonšu (日本酒). Na lahvích v prodejnách pak můžete vidět i tyto kandži  (清酒).

Rýže jako základ japonských jídel i nápojů

Tradiční japonská snídaně obsahuje rýži, svačina (onigiri) také. Součástí oběda (bentó) i večeře bývá opět ta samá základní potravina. Asi Vás proto příliš nepřekvapí, že rýže je v Japonsku i jednou ze složek nápojů. Pražená je používána pro výrobu čaje genmaicha. Několikanásobným kvašením rýže vzniká japonské víno alias saké.

Jak se saké podává?

Saké obecně obsahuje 9-16% alkoholu. Způsoby podávání jsou poměrně rozmanité. V závislosti na preferencích konzumenta či ročním období může být saké popíjeno studené (10 °C – oblíbené v létě), teplé (20 °C – podzim) či horké (30 °C – zima). Nehledě na teplotu se saké pije z malých keramických kalíšků (5 cl). V restauracích či domovech pak může být nápoj podáván z celého keramického setu (kalíšky + láhev).

Saké – suvenýr z cest po Japonsku

Alkoholický nápoj z rýže je populární mezi Japonci i turisty. Ti jej často kupují jako suvenýr z cest po Japonsku. Obliba saké vedla k tomu, že byly do prodeje uvedeny i tématické tyčinky KitKat. Neodolala jsem a stylové balení ve tvaru lahve jsem si také zakoupila. Hned po rozbalení na Vás dýchla vůně saké, samotné tyčinky byly v  bílé polevě a byly na můj vkus až trochu přeslazené. I tak se jedná o velice zajímavý suvenýr, kterým určitě někomu můžete udělat radost. 🙂