Rýžovar – nezbytná součást japonské domácnosti

Rýže je pevnou součástí japonských jídelníčků. Je tradiční součástí snídaně, svačiny, obědu i večeře. Jistě Vás proto nepřekvapí, že technicky založení Japonci přišli s vynálezem, který jejich životní styl usnadňuje. Jedná se o elektrický rýžovar, který si můžete snadno pořídit i Vy.

Historie japonských rýžovarů

Všelijaká zařízení na usnadnění vaření rýže vznikala snad od počátků lidstva. První primitivní, elektrické rýžovary začaly vznikat v 30. letech 20. století v prostředí japonské armády. Zlom přišel v roce 1945, kdy firma Mitsubishi Electric Corporation uvedla na trh první komerční výrobek určený běžným Japoncům. Rýžovar vyžadoval neustálý dozor, ale i tak o něj byl zájem.

V 50. letech se společnosti Toshiba podařilo vynaleznout první automatický rýžovar. Už nebylo potřeba přístroj neustále sledovat. Jakmile se vyvařila voda, sám se vypnul a předešel tak připálení rýže. Jednalo se o natolik přelomový produkt, že v 60. letech měla rýžovar každá druhá japonská domácnost.

Rýžovar v české domácnosti

Poslední dobou si ráda připravuji domácí onigiri a další rýžová jídla. Tudíž jsem se rozhodla pořídit si rýžovar a objevit jeho kouzlo. V první řadě je třeba podotknout, že na českém trhu naleznete i velice levné kousky. Základní cena se pohybuje okolo 500 korun. Za relativně málo peněz získáte šikovného kuchyňského pomocníka.

Můj rýžovar obsahoval po rozbalení, kromě samotného zařízení na elektřinu, misku na rýži, odměrku, špachtli na rýži a pokličku. Použití je překvapivě jednoduché. Dle návodu vložíte množství proprané rýže a vody (v mém případě na 1 odměrku 200 ml vody). Zapnete tlačítko „cook“ a už se nemusíte o nic starat. Přibližně za 20 minut je rýže hotová a rýžovar se sám přepne do programu udržování teploty (to zvládne až po dobu 6 hodin). Příjemné je, že přístroj dokáže správně připravit jakýkoliv druh rýže, respektive zatím jsem u žádného typu neměla problém.

Houby shimeji osmažené na cibulce s vajíčkem + rýže z rýžovaru s japonským kořením furikake.
Houby shimeji osmažené na cibulce s vajíčkem + rýže z rýžovaru s japonským kořením furikake.

Doporučení

Když jsem si rýžovar vybírala, četla jsem komentáře lidí, kteří byli nadšeni a říkali, že rýže je chutnější než ta připravovaná v hrnci. Musím těmto názorům dát za pravdu a také tomu, že jakmile si přístroj pořídíte, budete rýžová jídla vařit častěji, než doposud. Pokud máte rýži rádi, neváhejte a investujte pár set korun do rýžovaru. Budete si pak užívat snadnou přípravu nejen japonských specialit. 🙂

P.S. Koupila jsem si tento rýžovar: Sencor SRM 0600WH.