Recept: Miso polévka s tofu a mořskými řasami

Miso, tmavá pasta vyrobená ze sójových bobů, je v Japonsku oblíbenou ingrediencí při vaření polévek. I u Vás doma si můžete připravit neobyčejné jídlo s touto přísadou. Níže uvedený recept obsahuje suroviny, které snadno v Česku seženete.

Potřebné ingredience

Recept na tuto miso polévku vznikl v podstatě improvizací na základě ingrediencí à la co dům dal. 🙂 Nemusíte se tedy postupu níže 100% držet. Kdybyste ale chtěli, budete potřebovat tyto ingredience: zelenina na vývar, miso pasta, tofu, mořské řasy, chilli paprička, sójová omáčka, jarní cibulka, čínské zelí, voda.

Postup vaření miso polévky

Prvním krokem je příprava zeleninového vývaru. K tomu budete potřebovat směs zeleniny (například celer, mrkev, cibule, pórek, petrželová nať,…), kterou budete osolenou a opepřenou vařit do změknutí, zhruba 2 hodiny. Tuto fázi byste mohli obejít použitím bujónu, ale věřte, že pokud použijete vlastní vývar, polévka bude chutnější.

Zatímco se zelenina vaří, namočte mořské řasy. V případě tohoto receptu se jednalo o hidžiki, které se máčely 20 minut. Použít ale můžete i jiné druhy, například wakame. Zároveň je potřeba nakrájet tofu na plátky (na obrázku je uzené, ale lze použít i jiné druhy). Ty následně z obou stran pokapejte sójovou omáčkou a vyčkejte, než tofu tekutinu nasákne. Pak je krátce (z obou stran) osmahněte na pánvi.

Mořské řasy sceďte a vložte na dno mísy na polévku. Dejte vařit nudle (můžete použít rýžové, nebo experimentovat s japonskými druhy jako shirataki či udon).  Nakrájejte nadrobno malou chilli papričku a vložte ji společně s trochou miso pasty a uvařenými nudlemi na dno mísy.

Připravený vývar, uvařené nudle, mísa na polévku s ingrediencemi a nakrájená zelenina na dozdobení.
Připravený vývar, nudle, mísa na polévku s ingrediencemi (misa můžete dát i méně) a nakrájená zelenina na dozdobení.

Jakmile je vývar hotov, zalijte jím ingredience připravené v míse na polévku. Vše promíchejte a uvidíte, jak miso dodává polévce barvu. Nyní je čas ozdobit plátky tofu a navrch přidat jarní cibulku a čínské zelí nakrájené nadrobno. Hotovo, můžete servírovat. 🙂

Další varianty miso polévky

S misem lze vytvořit mnoho variant polévek. Pokud byste chtěli použít i další japonské ingredience, vyzkoušejte houby shimeji či enoki (pozor, ty se přidávají až nakonec). Prodávají je v Tescu.

1 komentář u „Recept: Miso polévka s tofu a mořskými řasami

  1. Rýžové nudle doporučuji předem na 10 minut namočit do studené vody a poté vařit jen krátce, cca 2 minuty. Dále misa dejte opravdu malé množství pouze na dolazení netradiční chuti, místo čínského zelí je lepší dávat ledový salát, který zůstane křehčí. S vývarem naprosto souhlasím, při použití kostky či ninstantního bujónu je chuť nesrovnatelně horší s dmácím zeleninovým vývarem.

Komentáře nejsou povoleny.