Recept: Exotický matcha puding z tapioky

Japonský čaj matcha je nejen tradiční součásti čajového obřadu. Můžete si jej po doušcích dopřát i jako neobyčejný nápoj a nebo s ním ozvláštnit dezerty. V článku najdete recept, jak si uvařit exotický puding z tapikových perel a matchi.

Ve zdravé výživě jsem si zakoupila již hotový puding z tapioky. Zachutnal mi, a tak jsem usoudila, že vyzkouším uvařit variantu s japonským nádechem. Příprava pochoutky je velice snadná, a tak se do receptu mohou pustit i méně zkušení kuchaři. 🙂

Ingredience na matcha puding

K přípravě dobrůtky budete potřebovat jen tapiokové perly (koupíte v prodejnách zdravé výživy), vodu, rýžové mléko (rostlinné mléko koupíte i v supermarketech), třtinový cukr, čaj matcha (poslouží pravá japonská matcha i levnější čínská matcha) a doplňky podle chuti (strouhaná čokoláda, dračí oči, litchi,…).

Základ pro puding - tapiokové perly, rýžové mléko, třtinový cukr, matcha.
Základ pro puding – tapiokové perly, rýžové mléko, třtinový cukr, matcha.

Postup přípravy 

Recept je náročný jen z časového (čekacího) hlediska. Prvním krokem je příprava perel z tapioky. V mém případě jsem namočila 100 gramů perel do 300ml vody a uložila jsem je přes noc do lednice. Druhý den ráno jsem do směsi přilila 300ml rýžové mléka a 2 lžíce třtinového cukru. Vše jsem promíchala a začala na mírném plameni vařit. Tapioka způsobí zhoustnutí na puding poměrně rychle, takže jsem záhy přidala i jednu lžičku čaje matcha. Vše jsem dále míchala, než došlo k varu a zhoustnutí.

Matcha tapiokový puding s hořkou čokoládou.
Matcha tapiokový puding s hořkou čokoládou.

Následně stačí tapiokový puding s čajem matcha nalít do mističek, do nichž jste si připravili například kousky ananasu. Dezert můžete ozdobit strouhanou hořkou čokoládou nebo kousky čerstvého ovoce. Ideálně jej nechte pár hodin vychladnout, ale dá se jíst i teplý. Pokud si tapiokové perly večer namočíte, druhý den máte rychle připravenou exotickou pochoutku, která potěší Vás i Vaše hosty. Dobrou chuť. 🙂