Onigiri – oblíbená japonská svačinka

V japonštině se snídaně řekne „asagohan“ ( 朝ごはん = ranní rýže), oběd je  „hirugohan“ (昼ごはん  = polední rýže), večeře je „bangohan“ (晩ごはん = večerní rýže). Takže co si dát ke svačině? Samozřejmě rýži ve formě onigiri!

Onigiri (お握り či おにぎ) je japonské jídlo tvořené z rýže a oblíbené řasy nori. Obvykle má trojúhelníkový tvar. Vevnitř se často nachází rozmanitá náplň. Může se jednat například o umeboshi (梅干), což je japonská nakládaná švestka, nebo o chaluhu kombu (昆布). Chuť rýži dodává i speciální japonské koření furikake.

Legendy říkají, že rýže zabalená v řase byla svačinou či rychlým obědem samurajů, kteří se vydávali na dlouhé cesty či rovnou do bitev. V dnešní době se jedná nejen o populární rychlé jídlo, ale třeba i o oblíbenou pochutinu vhodnou na pikniky.

Kam na onigiri

Praktičnost balení onigiri a fakt, že toto jídlo není potřeba ohřívat, zaručily, že se brzy stalo populárním i mimo japonské ostrovy. Kromě asijských států (Čína, Jižní Korea či Taiwan) ho můžete naleznout třeba i ve švýcarských či kalifornských supermarketech.

Onigiri - take away verze
Onigiri – take away verze

V Praze seženete hned 7 druhů onigiri v restauraci Katsura (-2. podlaží hotelu Diplomat). Skrývají se tam pod názvem Rice Ball– Rýžové Trojhránky. Pokud byste měli cestu k našim německým sousedům, konkrétně do japonské čtvrti v Düsseldorfu, nezapomeňte zavítat do obchůdku na adrese Immermannstraße 27. Kromě řady druhů onigiri tam natrefíte i na další japonské speciality, které si snadno můžete odnést v praktickém balení s sebou.

Obchod s japonskými specialitami Waraku - Düsseldorf.
Obchod s japonskými specialitami Waraku – Düsseldorf.