Mochi – japonské novoroční jídlo

Rok se sešel s rokem, a tak je příhodné podívat se na zoubek mochi (moči). Jedná se o tradiční rýžové koláčky, které jsou pevně spjaty s oslavami japonského Nového roku. Kromě sladkosti samotné si představíme i její klasickou přípravu.

Exotická japonská pochutina má pro nás neobvyklou chuť, strukturu i výrobu. V neposlední řadě je třeba zmínit i lehce nešťastný název, který českému uchu zrovna nelahodí. Takže pokud Vás tento článek naláká a rozhodnete se pro ochutnávku, počítejte s minimálně zaraženými obličeji přátel, až jim budete vyprávět, jak jste si pochutnali na „moči“. 🙂

Tradiční japonská výroba

Japonci si na mochi nedopřávají jen na Nový rok, k dispozici je v obchodech celoročně. Tu a tam se naskytne příležitost sledovat i výrobní ceremoniál zvaný mochitsuki (močicuki). Právě ten se mi podařilo zachytit během pražského festivalu Akimatsuri.

Prvním krokem na cestě za výrobou mochi je namočení rýže přes noc a její uvaření. Další fáze už je natolik zajímavá, že jí můžete spatřit v průběhu veřejných demonstrací. Klíčovými předměty je nádoba (hmoždíř) známá pod termínem usu (臼) a dřevěné palice zvané kine  (きね).

Nádoba usu obsahující směs na mochi čekající na zpracování.
Nádoba usu obsahující směs na mochi čekající na zpracování.

Samotný proces výroby vyžaduje alespoň 2 osoby. První z nich palicí buší do směsi na mochi umístěné v dřevěné nádobě usu. Druhý má za úkol hmotu obracet a přilévat vodu dle potřeby. Důležité je, aby vše probíhalo hladce a oba zúčastnění udržovali jasný rytmus, aby nedošlo nedopatřením ke zranění.

Ukázka tradiční výroby ve 2 osobách.
Ukázka tradiční výroby ve 2 osobách.

Vzhledem k tomu, že většina Japonců si mochi kupuje v obchodech, je možnost zúčastnit se tradiční výroby mochitsuki událostí pro celou komunitu. Například v průběhu akimatsuri v Praze se zapojila i celá řada dobrovolníků, kteří se chtěli stát součástí této tradice.

V jeden moment se paliček ujali i 3 Japonci najednou.
V jeden moment se paliček ujali i 3 Japonci najednou.

Mochi v Česku a upozornění!

Pokud byste mochi rádi ochutnali, ale máte omezené možnosti, můžete zkusit štěstí i v některém z místních asijských obchodů či večerek. Pokud  natrefíte na tu správnou prodejnu, najdete třeba i jako já sekci s japonskými, vietnamskými i čínskými potravinami, ve které je možné objevit i tuto specialitu v matcha variaci. Zde je tip pro Plzeňáky: Tip: kde koupit japonské potraviny v Plzni a pro Pražáky je možností například Sapa.

Japanese mochi - úlovek z vietnamské večerky.
Japanese mochi – úlovek z vietnamské večerky.

Než se s chutí do mochi zakousnete, je třeba uvést ještě jedno upozornění. Každý rok skončí několik Japonců v nemocnici, někteří bohužel i zemřou, v důsledku problémů s polykáním při konzumaci této potraviny. Týká se to hlavně starších lidí, ale i přesto je lepší mít se na pozoru, protože obzvlášť napoprvé Vás může struktura mochi doslova zaskočit.