Maitake – zdravá houba oblíbená v Japonsku

V Japonsku jsem si všimla houby, která mi lehce připomínala hlívu ústřičnou. Jednalo se o maitake (まいたけ). Ta je využívána v kuchyni, ale má také své místo v tradiční asijské medicíně. 

Český název maitake je trsnatec lupenitý (Grifola frondosa). V Japonsku roste v severovýchodní části ostrovů, vyskytuje se i v jiných státech. Pod názvem maitake se celosvětově prodává zejména v asijských obchodech.

Maitake v Česku

Sušenou maitake můžete bez problému zakoupit i v České republice. Její zpracování je podobné jako v případě shiitake. Houbu je potřeba nejprve máčet v horké vodě (cca 30 minut) a poté jí můžete tepelně zpracovat mnoha způsoby.

Recepty s houbou maitake

Chcete-li se inspirovat v japonské kuchyni, použijte houbu jako jednu z ingrediencí rámenu či miso polévky. Maitake může být třeba společně s shimeji součástí jednoduchého rýžového pokrmu. Stačí dát vařit rýži (ideálně v rýžovaru) a mezitím lehce osmažit ve vyšší pánvi (například typ wok) nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte houby (10-15 min. tepelná úprava) a vše promíchejte s rýží (tu si můžete také osmažit v pánvi, máte-li rádi typ této asijské úpravy). Následně dochuťte za pomoci furikake či jen solí a pepřem.

Dáváte-li přednost české kuchyni, vyzkoušejte maitake jako houbu v bezmasé verzi dršťkové polévky místo klasické hlívy ústřičné. Stejně tak můžete ukuchtit novou verzi houbové omáčky s knedlíky.

Zdravotní účinky maitake

Maitake si získává popularitu i v Evropě a ve Spojených státech. Jedním z důvodu je bezesporu role houby ve východní medicíně. V Asii je totiž vyhledávána kvůli příznivým účinkům na organismus. Vychvalována je zejména jako houba, jejíž konzumace napomáhá zvýšení celkové obranyschopnosti (posílení imunity).