Kniha: Rádce milovníka čaje

Patříte-li mezi milovníky japonských zelených čajů a chcete si rozšířit čajovnické obzory, je tu pro Vás kniha Rádce milovníka čaje, kterou sepsali 2 američtí autoři. Dočtete se o čajových obřadech, ale čekají na Vás i rady, jak si správně různé druhy čaje připravit.

Úvod do světové produkce čaje

Autoři začínají putování po čajovém světě v Číně. Dozvíte se o historii a legendách spojených například s Gunpowderem či Dračí studní. Stranou nezůstane ani Yunnan. Další část je věnována čajům pocházejícím z Indie (Assam, Darjeeling). Následuje Cejlon, Tchaj-wan a také Japonsko.

Obal knihy Rádce milovníka čaje.
Obal knihy Rádce milovníka čaje.

Autoři v krátkosti představují japonskou produkci zeleného čaje. Japonci dokáží mít rekordní výnosy (680kg z 1 akru). Sklizně probíhají třikrát až čtyřikrát ročně (květen až říjen), takže si můžete naplánovat nákup čerstvého čaje dle tohoto harmonogramu. Stručně jsou zmíněny i jednotlivé japonské druhy (bancha, genmaicha, gyokuro, sencha).

Další stránky se zaměřují na Jávu, Sumatru, Keňu, Rusko, Turecko a další země. Dočtete se i o klasických směsích, s nimiž se můžete setkat po celém světě (English Breakfast, Russian Caravan).

Dějiny čaje

Druhá část je věnována stručným dějinám čaje. Dozvíte se hned o několika legendách, které popisují, kde se poprvé čaj pil. Některé jako místo původu označují Čínu, jiné Indii. Jisté je, že se čaj začal prodávat v Anglii v 17. století. Brzy se stal oblíbeným nápojem ve vyšších kruzích a záhy se rozšířil i mezi další vrstvy společnosti. Vedle porcelánu a hedvábí se stal čaj důležitým čínským vývozním artiklem. Japonsko v tomto období setrvávalo v izolaci, a tak se japonský čaj do Evropy běžně nedovážel.

Praktické informaci o pití čaje

Prakticky zaměřené kapitoly popisují jednotlivé čajové obřady a nabízí návody, kterak si správně připravit nápoj dle typu čaje. Dozvíte se o důležitosti správné teploty vody, dávkování čaje či délce louhování.

Příznivci japonských čajů se mohou těšit na část věnovanou chanoyu, tedy japonskému čajovému obřadu. Následuje i text o speciálních japonských pomůckách k přípravě čaje (čawan, časen,…).

Nechybí ani informace o vlivu čaje na fyzické a duševní zdraví. Na závěr je k dispozici slovníček pojmů a také seznam čajoven v České republice, který už ale nebude zcela aktuální (kniha byla publikována v roce 1999).

Doporučení

Pokud jste nováčky ve světě čaje, a nebo chcete potěšit drobnějším dárkem některého z Vašich přátel, je tato kniha dobrou volbou. Větší odborníci by se ale měli porozhlédnout jinde, neboť informace podané na necelých 130 stránkách jsou spíše úvodním vhledem do světa čaje, nežli vyčerpávající publikací.