Kniha: Japonky nestárnou ani netloustnou

Možná jste také někdy měli obtíže určit věk Japonek a mnohdy jste byli překvapeni, že vypadají mladší, než kolik jim ve skutečnosti je. Vybavujte si nějakou korpulentní Japonku? Autoři knihy Japonky nestárnou ani netloustnou se z tohoto fenoménu rozhodli učinit téma své publikace.

Příběh Japonky Naomi

Autory knihy jsou Naomi Moriyama a William Doyle. Jedná se o japonsko-americkou manželskou dvojici. Publikace je psána nevšední formou, kdy jsou příběhy ze života Japonky Naomi prokládány recepty z její domoviny. Základní příběhová linka stojí na tom, že když se japonská studentka vypravila do USA, navykla si na tamní odlišný životní styl. Přibrala a pak se rozhodla hledat kořeny zpátky v Japonsku. Znovu přijetím japonských zásad se jí podařilo zhubnout a osvojené věci se snaží aplikovat i na život v USA.

Přebal knihy Japonky nestárnou ani netloustnou.
Přebal knihy Japonky nestárnou ani netloustnou.

Japonské recepty pro Američany

Tady se dostáváme k mírnému úskalí knihy. Ta je totiž napsána pro americký trh. Případné tipy, kde v USA navštívit specializované prodejny s japonskými potravinami či rady, že lze vyrazit i do čínské čtvrti, Vám asi moc užitku nepřinesou. Pokud se ale od těchto drobností oprostíte, čeká na Vás zajímavé čtení o japonských potravinách a tradičních receptech.

Základní myšlenky, které autoři radí Američanům přebrat od Japonců, jsou celkem jednoduché. Chodit více pěšky, jíst menší porce a místo tučných, sladkých jídel si dát k snídani třeba po japonském vzoru ochucenou rýži.

Pilíře japonské domácí kuchyně

Závěrečná část knihy je věnována sedmi základním pilířům japonské domácí kuchyně. Jedná se o ryby, zeleninu, rýži, sóju, nudle, čaj a ovoce. Autoři se každému tématu podrobně věnují a na čtenáře čekají i informace z historie Japonska.

Doporučení

Kniha se čte hezky. Příběhy prokládané recepty jsou dobrým formátem. Nicméně pokud Vám jde primárně o kuchařku, nikoliv o populárně naučnou publikaci, poohlédněte se jinde. V knize totiž nenajdete žádné fotografie jídel a je pravděpodobné, že uváděné ingredience, které se pravděpodobně dají sehnat v Japonsku a USA, tady neseženete (např. čerstvé výhonky kaiware, lístky šiso, …).