Karé – oblíbené jídlo Japonců

Pokud Vám slovo „karé“ připomíná „kari“, jste na správné adrese. Když Britové v období Meidži (1868-1912)  představili Japoncům oblíbené jídlo z Indie (tehdy součást Britského impéria), netušili, jakou revoluci v japonských kuchyních způsobí.

Karé v japonských obchodech

Japonské karé (kari, curry, カレー) je v současnosti jedním z nejoblíbenějších jídel Japonců. V obchodech naleznete řadu instantních variant, hotovky, ale i jen samostatné omáčky. Japonci si karé běžně vaří i v doma. K přípravě obvykle používají předpřipravené japonské směsi karé koření.

Varianty karé v Japonsku

Vzhledem k tomu, že kari Japonci poprvé ochutnali od britských námořníků, považovali jídlo za západní stravu. Postupem let se v japonské kuchyni vyvinulo hned několik forem karé. Mezi základní patří kari s rýží (karé raisu, カレーライス), kari s nudlemi udon a tzv. karé pan (カレーパン) – v podstatě chléb plněný kari směsí, obvykle smažený, může být i pečený.

Karé se rozšířilo po celých japonských ostrovech. V mnoha prefekturách se vyvinuly lokální variace. Například v oblasti Shimane můžete ochutnat nashi karé (梨カレ), tedy kari omáčku s kousky hrušky. Ve městě Mitó podávají nattó karé (納豆カレ), kari se zkvašenými sójovými boby (natto). Pokud byste zavítali do Nagana, nezapomeňte si dát ringo karé (リンゴカレ), kari s jablky.

Karé versus kari

V 90. letech se v Japonsku začaly rozšiřovat indické restaurace. Mezitím už ale karé prošlo takovým vývojem, že je považováno za odlišný pokrm. Indové používají nejen jiné ingredience, ale volí i jiný typ rýže než Japonci (ti používají krátkozrnou, lepkavou odrůdu).

Zajímavostí je, že karé je jedno z mála japonských jídel, které se standardně jí lžící, nikoliv hůlkami. Skrývají se za tím ryze praktické důvody. Karé omáčka se jednoduše lépe jí pomocí lžíce.