Japonské nudle shirataki

Japonská kuchyně skýtá řadu zajímavých pokrmů. Nudle udon a soba jsem Vám již představila. Dalším produktem, který můžeme snadno sehnat i v Česku, jsou japonské těstoviny shirataki. V Evropě získávají na popularitě především díky vlastnostem, které ocení hlavně dietáři.

Vysvětlení japonských znaků

Podíváme-li se na slovo shirataki (白滝) z japonštinářského hlediska, zjistíme, že se jedná o složeninu japonských znaků (kandžibílý (白) a vodopád (滝). Tento termín byl zvolen na základě toho, že shirataki jsou bílé nudle, které tedy mohou někomu vizuálně připomínat vodní kaskádu.

Nudle shirataki (někdy se jejich název píše i v hiraganě – しらたき) jsou vyrobeny z rostliny, která je na evropských obalech psána jako konjac či konjak. Japonci nicméně používají označení konnyaku (蒟蒻/菎蒻; こんにゃく). Nehledě na transkripci se jedná o velice zajímavou surovinu, díky níž mají nudle shirataki výjimečné vlastnosti. Jsou nízkokalorické, bezlepkové a neobsahují žádný tuk, laktózu, ani sóju. Navíc jsou zdrojem vlákniny.

Shirataki – zdravá výživa

Součet proklamovaných pozitivních vlastností vedl k tomu, že se nudle shirataki dnes prodávají i v českých prodejnách se zdravou výživou. Zřejmě aby měla potravina větší šanci na evropském trhu, prodává se zpracovaná ve stylu italských těstovin (například à la špagety).

Nudle shirataki zakoupené v Česku.
Nudle shirataki zakoupené v Česku.

Příprava nudlí shirataki

Já jsem se rozhodla vyzkoušet balíček s označením Fettuccine style. Příprava byla velice jednoduchá. Shirataki jsou v nálevu, ten je třeba slít, pak těstoviny propláchnout. Dále je potřeba shirataki na minutu vložit do horké vody. Tadá, jsou hotové. Nyní je můžete použít jako klasickou těstovinovou přílohu dle své fantazie. Já jsem se rozhodla je trochu dochutit sójovou omáčkou. Byly lehce tužší, ale obecně připomínají klasické rýžové asijské nudle. Nebojte se tedy ochutnat, možná se zabydlí i ve Vašem jídelním plánu. 🙂