Japonské miso – skvělá surovina nejen pro polévky

Bramboračka, česnečka, ani jiná česká polévka už Vám moc nechutná? Je čas na změnu! Japonské miso můžete využít pro přípravu polévky, která Vás překvapí zajímavou chutí, ale i příznivými účinky na Váš organismus.

Co je miso

Samotné miso je vlastně tmavá pasta vyrobená ze sójových bobů. Při výrobě dochází k fermentaci za pomoci obilného činidla.

Zdravotní aspekty

Miso je tradiční součástí jídelníčku většiny Japonců. Obliba je odůvodněna nejen chutí, ale i vysokým obsahem proteinů, vitamínů (B12) a minerálů. Dle příznivců této potraviny je pravidelná konzumace obzvláště prospěšná pro lidi s vyšší hladinou cholesterolu.

Miso v Česku

Pokud byste chtěli miso ochutnat, můžete si řadu variant koupit v prodejnách se zdravou výživou či ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami. Surovinu pak můžete použít při přípravě pomazánek, zálivek i rozmanitých asijských omáček.

Miso polévka

Nejklasičtější použití misa je ale při přípravě polévky, tzv. miso soup (v jídelníčcích někdy naleznete i pod termínem misoshiru – 味噌汁). Jedná se o velice oblíbený pokrm, který najdete v menu téměř každé japonské restaurace (například Katsura, Zeke Sushi, Kitchen Ramen Bar).

Jakmile si miso polévku objednáte, číšník vám donese misku, ve které kromě miso pasty najdete například tofu, řasu wakame či jarní cibulku. Receptů je bezpočet, takže můžete narazit i na bohatší varianty obsahující například houby. Vyzkoušejte například Recept: Miso polévka s tofu a mořskými řasami.

Miso polévka se žampiony - restaurace Maitrea Praha.
Miso polévka se žampiony – restaurace Maitrea Praha.

Miso polévka je oblíbenou součástí jídelníčků vegetariánských a veganských restaurací. Pokud ale vyrazíte do japonského podniku, měli byste být připraveni na to, že se pokrm nekonzumuje pomocí lžíce, ale hůlek. Těmi vyjídáte větší kousky ingrediencí a polévku jako takovou pijete. Konec konců, pokud jste trochu znalí japonštiny, jistě Vám napoví i fakt, že se říká スープを飲みます (pít polévku), nikoliv スープを食べます (jíst polévku). 🙂