Japonské jídelní hůlky – vzhled a etiketa

Jídelní hůlky jsou fenoménem asijských kuchyní. Víte, jak poznáte japonský typ hůlek? A jaká jsou základní pravidla etikety jejich používání v Japonsku?  To a mnohé další se dočtete v dnešním článku. 🙂

Jak poznat japonské hůlky

Japonské jídelní hůlky jsou obvykle vyrobeny ze dřeva, nebo z bambusu. Velice často bývají lakované a najdete na nich nejrůznější motivy. Díky tomu se z nich stává i skvělý suvenýr z cest po Japonsku.

Lakované japonské jídelní hůlky.
Lakované japonské jídelní hůlky.

Standardní délka japonských jídelních hůlek je 23 centimetrů. Oproti tomu čínská verze je delší (27 centimetrů). V obchodech a v restauracích v Japonsku můžete vidět i kratší hůlky. Ty zpravidla používají děti.

Jednorázové jídelní hůlky

V 19. století se v Japonsku začaly používat jednorázové jídelní hůlky. Bohužel jejich masové spotřeba vyústila v proces deforestace. Ekologicky založení strávníci se jim proto vyhýbají a raději si s sebou nosí vlastní, znovupoužitelné hůlky.

Etiketa – správné používání jídelních hůlek

Japonská etiketa stolování říká, že hůlky byste neměli překřižovat, zapichovat do rýže, ani jimi na někoho ukazovat. Prostě a jednoduše je používejte na konzumaci jídla a v momentě, kdy je nepotřebujete, odložte je na speciální držátko, které je v restauracích i domovech k dispozici. Nacházíte-li se v podniku, který má pouze jednorázové hůlky, můžete si vytvořit improvizované držátko z jejich papírového obalu.

Japonské jídelní hůlky s odkládací podložkou.
Japonské jídelní hůlky s odkládací podložkou.

Ať už se ocitnete v japonské restauraci, a nebo domově Japonců, nelámejte si s používáním hůlek příliš hlavu. Můžete zkusit odkoukat správné používání od přátel z Japonska. Ale i když nebudete dokonalí, nebojte, většina Asiatů chápe, že používání hůlek pro Evropany není přirozená věc a leckteré prohřešky chápavě přejdou.