Japonské houby Enoki – skvělá ingredience do salátů

V českých obchodech najdete pod jménem enoki další zajímavý druh japonských hub. Můžete je použít jako přísadu do polévky, a nebo jen tak do salátu. Milovníci hub enoki vychvalují nejen jejich chuť, ale i příznivé zdravotní účinky.

Japonské houby v českých obchodech

Enoki se řadí k mému úlovku z Tesca. Obchodní řetězec zařadil do nabídky řadu pochutin japonské kuchyně (houby shimeji, houby šítake, wasabi, …) v rámci týdne asijských potravin. Akce se periodicky opakuje, takže snad budete mít příležitost si snadno japonské houby pořídit i Vy.

V českých obchodech najdete houby pod názvem enoki (エノキ). Japonci je nazývají i enokitake (エノキタケ) či enokidake (エノキダケ). Jedná se o tradiční součást kuchyně řady asijských států. Nejpopulárnější jsou v Japonsku, Číně, Vietnamu a Koreji.

Zdravotní účinky hub

Houby enoki jsou podobně jako natto oblíbené i mezi příznivci zdravé výživy. Je to způsobeno obsahem antioxidantů a proteinů. Zkoumají se také pozitivní účinky v souvislosti s prevencí rakoviny a posílením imunitního systému.

Houby enoki – recepty japonské kuchyně

Na rozdíl od hub shimeji se mohou enoki konzumovat i syrové. V tomto případě oceníte jejich chuť i křehkost. Můžete je tedy přidat na vrch polévky miso či použít jako ingredienci polévky rámen. Vedle nešlápnete ani pokud je použijete jako zajímavou přísadu do oblíbeného salátu. Naopak si dávejte pozor, kdybyste se rozhodli je povařit. Příliš dlouhá doba varu může způsobit, že nožičky hub ztvrdnou a nebudou příliš chutné.

Polévka s misem, tofu a houbami enoki.
Polévka s misem, tofu a houbami enoki.

Při nákupu se snažte vybrat opravdu čerstvé houby enoki. Měly by působit svěže na první pohled. Pokud uvidíte slizkou konzistenci na povrchu či nahnědlé konce, raději vyberte jiné.