Japonská snídaně – miso polévka a rýže

Nedělejme si iluze, vzhledem ke globalizaci není v Japonsku problém posnídat toast s jahodovým džemem nebo misku cereálií. Pokud ale zatoužíte po tradiční japonské snídani, připravte se na pojídání polévky a rýže hůlkami. 🙂

Západní versus japonská snídaně

V Japonsku nalezneme v zásadě 2 druhy snídaní. Tradiční japonskou a západní. Obzvláště mladí Japonci dávají přednost rychlejší variantě inspirované Západem. Pečivo, džem, kukuřičné lupínky, jogurt,… V podstatě to samé, co jsme zvyklí snídat v Evropě.

Starší ročníky se ale drží japonské kuchyně. V tradičním pojetí se takováto snídaně skládá z polévky miso a rýže doplněné o nakládanou zeleninu a mořské řasy. Vše se samozřejmě konzumuje za pomoci hůlek. Možná Vám to v případě polévky přijde trochu zvláštní, ale rychle byste si jistě zvykli. Japonci totiž říkají, že polévka se nejí, ale pije. Hůlkami tak budete uchopovat jen mořské řasy, tofu či další větší kousky potravin, které se budou v misu nacházet.

Koutek s miso polévkou a přísadami.
Koutek s miso polévkou a přísadami.

Miso polévka a rýže s nakládanou zeleninou

Klasickou japonskou snídani jsem ochutnala v hotelu Ibis Styles v Ósace. Host si mohl nalít polévku do mističky a doplnit ji o ingredience dle své volby (klasicky například o řasu wakame). Následně byl k dispozici koutek s teplou rýží z rýžovaru. K té bylo možné zvolit typicky japonské natto, případně nakládanou ředkev, řasy nori i hidžiki, švestičky umeboši a další zeleninu. Co se týče pití, k dispozici byl japonský zelený čaj, černý čaj, káva, různé druhy džusů, včetně zeleninových.

Nakládaná zelenina a řasy vhodné na dochucení misky s rýží.
Nakládaná zelenina a řasy vhodné na dochucení misky s rýží.

Na japonský styl snídaně jsem si poměrně rychle zvykla. Jídlo je lehké a příjemně Vás připraví na následující den. V Česku mi natto příliš nechutnalo, v Japonsku překvapivě ano. Těžko říct, jestli to bylo tamní zkušenější přípravou, kvalitou ingrediencí a nebo jestli v tom hrál fakt, že na dochucení jsem používala japonskou hořčici, kterou doma nemám… Každopádně to ale byl pozitivní kulinářský zážitek. Pokud se vydáte do Japonska, určitě se japonskému typu snídaně nevyhýbejte. 🙂