Japonská černá sezamová zmrzlina

Přejedli jste se už vanilkové zmrzliny a šmoulová příchuť se Vám zdá málo zajímavá? Pak Vás jistě zaujme téměř černá japonská zmrzlina, která se vyrábí ze sezamu. Má specifickou barvu i chuť, a tak by měl její ochutnání zvážit každý milovník japonské kuchyně.

Černý sezam v hlavní roli

Japonsko je zemí, kde najdeme mnoho výjimečných potravin. Řada z nich zaujme svou neobvyklostí už na první pohled (například natto :-)). Jednou z tohoto výčtu je právě tmavá zmrzlina vyráběná ze sezamu (ごま). V našich končinách jste se s touto ingrediencí pravděpodobně setkali v podobě posypu pečiva, či jako jedné ze surovin (sezamová pasta) pro výrobu exotičtějších cukrovinek jako je baklava či chalva.

Japonci se ale rozhodli používat sezam (černou variantu) pro výrobu zmrzliny. Jeden z receptů praví, že ke vzniku této laskominy jsou potřeba tyto ingredience: černá sezamová pasta, černá pražená sezamová semínka, mléko, vaječné žloutky, smetana a trocha soli.

Doma bych se o výrobu nedoporučovala pokoušet, zvlášť pokud ještě nevíte, jak přesně má zmrzlina chutnat a ani nejste zkušení zmrzlináři. 🙂

Kam vyrazit na sezamovou zmrzlinu

Jednodušší je vyrazit do některé z japonských cukráren či restaurací, kde je nabízena. Já jsem měla příležitost ji ochutnat v Amsterdamu v podniku specializovaném na rámenRamen-ya. Nabízeli ji i ve stejném městě v hotelu Okura a okonomiyaki restauraci Pancake World.

Pokud byste raději zůstali v našich končinách, vězte, že ji najdete i na jídelníčku pražské restaurace Katsura. Tam ji objevíte v menu pod názvem 黒ごまアイス (Kuro Goma Ice Cream). Přeji dobrou chuť a dejte vědět, jak Vám černá zmrzlina chutnala! 🙂

Katsura - japonská restaurace Praha.
Katsura – japonská restaurace Praha.