Jak si připravit vlastní sushi

Existuje vůbec nějaké typičtější japonské jídlo, než je sushi? Pravděpodobně ne, a tak se i my dnes dozvíme více o tom, jak si udělat sushi v domácích podmínkách tak, aby se alespoň naše chuťové buňky přenesly do dalekého Japonska.

Sushi (suši) bývá v českých končinách často vnímáno jako pokrm ze syrových ryb. Ano, v jedné verzi tohoto jídla se mohou objevit i tyto ingredience, ale rozhodně nelze široké spektrum sushi shrnout jen pod tuto představu.

Maki sushi

Nejčastěji se můžete setkat s tzv. maki sushi. Jedná se o rolku plněnou rýží obalenou černou řasou nori. Uvnitř může být kousek ryby či zeleniny. Před samotnou konzumací namočíme maki sushi do sójové omáčky či wasabi. Mezi jednotlivými chody si můžeme dát marinovaný zázvor, abychom připravili chuťové buňky na další chod.

Vyrobte si vlastní sushi

Pokud nemáte v blízkosti žádný sushi bar, zbývají Vám 2 možnosti. Buďto můžete zajít do blízkého supermarketu (např. Billa) a zakoupit si již hotové sushi, a nebo se vypravit do hypermarketu (např. Tesco) a v oddělení mezinárodní kuchyně si najít začátečnický balíček (starting kit) pro výrobu své vlastní pochoutky. Cena takovéto sady se pohybuje okolo 500 korun.

V balíčku naleznete potřebné náčiní, mořskou řasu na obalení a speciální rýži. Na Vás zůstává nákup čerstvého rybího masa, krabích tyčinek či zeleniny podle vlastní chuti. Základem dobrého sushi je pak rýže, postupujte proto přesně podle přiloženého návodu. Pravděpodobně ji budete muset propláchnout a následně několik minut vařit. Záhy po dovaření rýži dochutíte za pomoci rýžového octa a promíšením si zajistíte správnou lepkavost rýže.

S náplní klidně experimentujte

Zatímco budete čekat na vychladnutí rýže, můžete začít s přípravou zbývajících ingrediencí. Asi nejjednodušší to budete mít s přípravou zeleniny či hub, které se dají krájet poměrně snadno na úzké proužky. Celkem dobře to jde i s krabími tyčinkami. Pokud jste se ale rozhodli pro tuňáka či lososa, budete muset vynaložit o něco více úsilí.

V průběhu krájení různých druhů náplně, rýže vychladla. Nyní můžete vybalit mořskou řasu. Ta se položí lesklou stranou dolů na bambusovou podložku (taktéž bývá součástí sady). Rýži rozprostřete na řase v tenké, rovnoměrné vrstvě. Na kraj položte malý kousek již připravené náplně (avokádo, nakládaná shiitake či ředkev,…).

Motejte a ochutnávejte japonskou specialitu

Nyní přichází nejtěžší krok, umotat rolku tak, aby držela tvar a zároveň Vám z ní nevypadala rýže, ani náplň. Nejdůležitější je poslední fáze umotání konce sushi. V tomto případě je každá rada drahá, nezbývá než udělat několik rolek, které nebudou úplně ukázkové, než si zažijete u nás ne zcela typickou přípravu pokrmu.

Na druhou stranu můžete sníst hodně „nepovedeného“ sushi, které sice nevypadá na první pohled úžasně, ale jistě tak bude chutnat. Dobrou chuť!

Spousta esteticky nepovedeného sushi 🙂