Houby shiitake – klasika japonské kuchyně

Patříte-li mezi milovníky hub, neměl by Vaší pozornosti uniknout poklad japonské kuchyně, houby shiitake. V českých obchodech seženete příležitostně čerstvé, častěji pak sušené či nakládané. 

Pěstování hub shiitake

Houby shiitake (椎茸, česky šítake, šiitake či houževnatec jedlý) jsou oblíbenou součástí asijské kuchyně již dlouhá staletí. Tradiční japonský způsob pěstování spočíval v tom, že Japonci porazili stromy shii ( 椎, latinsky castanopsis cuspidata) a kmeny přiložili vedle porostů, na nichž se již houby shiitake vyskytovaly.

Dnes už jsou houby rozšířeny po celém světě a vyzdvihivány jsou jejich údajně pozitivní účinky na lidské zdraví (i v Česku se prodávají doplňky stravy s extraktem  z houby shiitake) Zajímá-li Vás, jak by se shiitake daly pěstovat v domácích podmínkách, můžete shlédnout video v angličtině – How to grow Shiitake Mushrooms.

Houby shiitake v asijských restauracích

Pokud jste houby shiitake zatím neochutnali, doporučila bych Vám si je dát v některé z asijských restaurací. Já jsem měla příležitost je okusit v japonské restauraci Katsura. Na jídelníčku je najdete třeba pod názvem Tofu Steak (豆腐ステーキ). Jedná se o hedvábné tofu s houbami shiitake připravenými na másle v sójové omáčce a zázvoru. Mohu vřele doporučit.

Jestliže v okolí žádnou japonskou restauraci nemáte, vězte, že houby shiitake často najdete i na menu čínských a vietnamských podniků. Například jsou tradiční součástí pokrmu jménem Buddhovo potěšení (Buddha’s delight).

Recepty s houbou shiitake

Budete-li si chtít ukuchtit jídlo z hub shiitake doma, existuje celá řada receptů, podle kterých můžete postupovat. Správný výběr je ale závislý na tom, v jaké formě se Vám houby podaří sehnat. Nejjednodušší variantou je nákup nakládaných shiitake. V podstatě stačí slít nálev a houbičky můžete použít třeba jako skvělou náplň maki sushi.

Nalevo maki sushi plněné nakládanými houbami shiitake.
Nalevo maki sushi plněné nakládanými houbami shiitake.

Pokud zakoupíte čerstvé houby shiitake, očistěte pouze klobouky, nožičky se příliš při vaření nepoužívají. Jsou totiž tvrdší a jejich doba varu je delší než zbytku. Následně kloboučky nakrájíte na menší kousky a použijete například jako součást omáčky k těstovinám. Populární je i jejich přidávání do omelet. Milovníci české kuchyně je mohou i obalit jako řízek a osmažit.

Chcete-li houby shiitake raději použít tradičněji, nabízí se celá řada japonských jídel, ve kterých mají své místo. Jmenovitě se jedná o okonomiyaki, miso polévku, rámen, smažené pokrmy s nudlemi udon a soba či onigiri.

Jestliže si pořídíte sušenou verzi, máte navíc mezikrok, kdy je potřeba houby máčet, aby byly opět šťavnaté.

Další japonské houby

Zaujaly Vás houby shiitake a rádi byste ochutnali další japonské odrůdy? Pak Vás jistě potěší, že na českém trhu se dají sehnat i houby enoki vhodné do salátu a nebo houby shimeji, které jsou výborné například v klasické houbové omáčce.