Hojicha a matcha – čaje skvělé nejen na pití

Zatímco zelený práškový čaj matcha zná dnes téměř každý, hnědá prášková hojicha se teprve dostává do povědomí. V obchodě dnes bez problému zakoupíte puding či sušenky s příchutí matcha a na internetu dokonce i kosmetiku. Vyzkoušet matchu je dnes v módě. Hojicha na své objevení širší veřejností teprve čeká.

Pražený japonský čaj – Hojicha

Pokud rádi pečete, můžete stejně jako já vyzkoušet vytvořit hojicha cheesecake.

Hojicha (hódžiča) je pražený japonský zelený čaj, který se vyrábí z pozdně sbíraných lístků čaje Bancha (banča), a příležitostně i z kvalitnější Senchy (senči). Lístky se po napaření tradičně praží nad dřevěným uhlím, což čaji dodává jeho nezaměnitelnou červeno-hnědou barvu a nasládlou chuť. Popis vůně každý líčí trochu jinak. Někomu připomíná ořechy, mně však více obilnou kávu. Díky pražení a použitým čajovým lístkům obsahuje minimum kofeinu a lze si ho bez obav vychutnat i před spaním. Je také vhodný pro děti, makrobiotické diety a příznivě působí na zažívání. Nejčastěji na hojichu narazíte jako na klasické sušené čajové lístky. O něco zajímavější je varianta v podobě prášku, která nabízí mnohem širší škálu využití.

Další sladká varianta s japonským praženým čajem – hojicha panna cotta s ovocným přelivem.

Japonské sypké čaje – matcha a hojicha

Stejně jako matcha se i hojicha mele na jemný prášek pomocí kamenných mlýnků. Tento prášek lze poté použít tradičně jako čaj (našlehat pomocí metličky Chansen či šejkru) a nebo jako přísadu do jogurtu, drinků, jídel či dezertů. Na rozdíl od machi, nemá hojicha tak výraznou a pro někoho možná i nepříjemnou chuť. Je to tedy dobrý „startovací“ čaj, se kterým začít v kuchyni experimentovat.

Zvláště v létě můžete hosty překvapit domácí matcha zmrzlinou.

Pečení dezertů s práškovými čaji není nijak složité. Dnes na internetu narazíte na spoustu receptů, podle kterých můžete postupovat. Ale troufám si říct, že hojichu či matchu lze přidat snad úplně do všeho i bez receptu. Já se při takových experimentech s tradičními jídly či dezerty držím pravidla, že množství gramů přidaného prášku uberu na mouce či jiné sypké směsi a to z důvodu, že některé dezerty jsou citlivé na správné vyběhnutí během pečení.

Přidání čaje matcha ozvláštní i klasickou českou bublaninu.

Jaký čaj si tedy nakonec vybrat? Oba jsou zdraví prospěšné, oba mají nezaměnitelnou chuť. Hojicha je výborná pro začátečníky, pro každého, kdo má problémy se spaním, pro děti a pro ty, kterým výrazná chuť matchi nikdy nesedla. Dezertům a míchaným nápojům propůjčí světle až sytě hnědou barvu, příjemnou vůni a jemnou chuť. Kdo však hledá stejně jako já výjimečnější vzhled (protože zelená jídla u nás nejsou až tak běžná) a výraznou čajovou chuť, pro toho bude vždy matcha první volbou. Peníze tentokrát při rozhodování nehrají výraznou roli, protože oba čaje patří mezi ty dražší v nabídce obchodů.

A takhle krásně může vypadat Váš šálek čaje s hojichou i matchou.

Čaj hojicha na otestování poskytl e-shop gringostea, v jehož nabídce naleznete například variantu Hojicha Culinary, která je obzvláště vhodná na přípravu dezertů.

Autorka: Hana Tvarohová