Gastronomie Japonska – co ochutnat kromě sushi? 5 tipů

Sushi je asi nejčastějším pokrmem, který lidem vytane na mysli v souvislosti s japonskou gastronomií. Kuchyně Země vycházejícího slunce ale nabízí mnohem více. Na své si přijdou i gurmáni, kteří nemají rádi rýži, a nebo nechtějí používat jídelní hůlky.

Dnes jsem pro Vás připravila několik tipů na zajímavá japonská jídla, která by neměla ujít Vaší pozornosti. Pokud se zrovna nechystáte na cestu do Japonska, nevěšte hlavu, některá z nich můžete snadno ochutnat i v restauracích v Česku.

1) Okonomiyaki – Nepatří-li rýže mezi Vaše nejoblíbenější ingredience, vyzkoušejte japonskou palačinku alias okonomiyaki. Jedná se v podstatě o vaječnou omeletu, která může obsahovat nejrůznější ingredience od hub, až po nudle. Jednotlivé typy (lišící se i počtem vrstev) jsou rozmanité v závislosti na regionech Japonska, odkud pocházejí. Více si o této specialitě můžete přečíst v textu Okonomiyaki – japonská slaná palačinka.

Okonimiyaki - Hiroshima style - nudle, houby, zelí, na vrchu okonomiyaki omáčka.
Okonimiyaki – Hiroshima style – nudle, houby, zelí, na vrchu okonomiyaki omáčka.

2) Japonský hot dog – Tak tuhle specialitu můžete ochutnat během cesty po Japonsku. Zdá se Vám, že párek v rohlíku je nudné jídlo? Japonci Vás přesvědčí o tom, že ozvláštnit se dá i nabídka stánků s rychlým občerstvením. Chcete-li mít opravdový zážitek, ochutnejte yaki soba doggu (やきそばドッグ ) – housku naplněnou smaženými pohankovými nudlemi soba. Více si přečtěte v článku Japonský hot dog aneb zvláštnosti Japonska.

Hot dog plněný yaki soba.
Hot dog plněný yaki soba.

3) Karé – Japonci jsou proslulí upravováním a vylepšováním věcí ze zahraničí. To se týká i oblasti gastronomie. Stejně jako jen v Japonsku ochutnáte neobyčejné hot dogy, můžete zajít do restaurace i na tzv. karé. Připomíná-li Vám termín indické kari, jste na správné adrese. Národní pokrm Indie přivezli do Japonska Britové v období Meidži a Japonci si jej přetvořili k obrazu svému. Pokud neradi používáte japonské jídelní hůlky, můžete být v klidu, karé se standardně jí lžící. Více se dočtete v textu Karé – oblíbené jídlo Japonců.

Sekce s karé v obchodě Mikado.
Sekce s karé v obchodě Mikado.

4) Rámen – Jste-li spíše polévkový typ, rozhodně musíte ochutnat rámen. Japonská nudlová polévka je velice vydatná a slouží jako hlavní chod. Zasytí Vás během oběda či večeře. Dobrou zprávou je, že tento pokrm můžete ochutnat i v několika restauracích v Česku. Další informace se dočtete v článku Rámen – japonská nudlová polévka.

Yasai Ramen.
Yasai Ramen.

5) Onigiri – Pokud Vás už nudí české svačiny, vyzkoušejte japonskou variaci. Rýžový trojhránek plněný marinovanými mořskými řasami, ozvláštněný kořením furikake si snadno zamilujete. Jakmile kouzlu onigiri jednou propadnete, začnete si jej připravovat i doma, stejně jako já. 🙂 Více se dočtete v článku Onigiri – oblíbená japonská svačinka.

onigiri

Jak vidíte, japonská gastronomie nabízí mnohem víc, než jen rýžové rolky. Ať už Vaše příští kroky povedou do Japonska, a nebo do japonské restaurace v Česku, nezapomeňte se v menu podívat na další pokrmy japonské kuchyně. Věřím, že si je také zamilujete. 🙂