Cukidži market – největší rybí trh na světě

Nedaleko vyhlášené Tokijské čtvrti Ginza se nachází místo, které každý den vyhledávají tisíce lidí. Místo, kde se se dennodenně prodá přes dva tisíce tun nejrůznějších plodů moře. Místo, kam turisté smí, ale nejsou zde vítaní. Cukidži (angl. Tsukiji) market je nejslavnější rybí trh v celém Japonsku.

Turistická atrakce, která není pro každého

O tomto trhu se dočtete v každém průvodci. Pro turisty a zejména fotografy je to jedno z nejatraktivnějších míst v celém Tokiu. Vládne zde rušná obchodní atmosféra. V nabídce prodejců vedle nepřeberného množství ryb nechybí různí korýši, mořské řasy, hvězdice a celá řada dalších živočichů, které ani nedokážu pojmenovat. Pokud ovšem patříte mezi osoby, které nemají rádi zabíjení Vánočních kaprů na ulicích českých měst, tomuto trhu se obloukem vyhněte. Cukidži market jsou obrovská rybí jatka, kde krev teče proudem. Před Vašima očima se ryby zabíjejí, porcují a jejich zbytky se sem tam povalují na zemi. Nad krásou tohoto místa se rozhodně nebudete rozplývat. Ani mě pohled na mrtvá zvířata nebyl vždy příjemný.

V nabídce uvidíte známé i exotické ryby a mořské plody.
V nabídce uvidíte známé i exotické ryby a mořské plody.

Vnější trh – suši bary 

Cukidži market je rozdělen na dvě části – vnější a vnitřní trh. Vnější trh se skládá z mnoha obchodů a stánků. Nakoupíte zde nejen ryby, ale také zeleninu, ovoce, potřeby do domácnosti a suvenýry. Na snídani či na oběd si můžete zajít do některého z mnoha barů. Ty otvírají již ráno kolem páté hodiny a zavírají brzy po obědě. To proto, že se zde servíruje pouze čerstvé jídlo, připravené z ten den ulovených ryb. Před každým podnikem stojí různě dlouhé fronty zákazníků. Čím delší, tím vyhlášenější suši bar. Ve frontě můžete bez problému strávit tři čtvrtě hodiny i více. Gastronomický zážitek však stojí za to.

Pro milovníky mořských plodů hledající občerstvení jsou ideální stánky nabízející opravdu čerstvé kousky.
Pro milovníky mořských plodů hledající občerstvení jsou ideální stánky nabízející opravdu čerstvé kousky.

Vnitřní trh – prodej ryb a mořských plodů

Vnitřní trh je ta nejzajímavější část. Pro místní pracovníky a zákazníky se otevírá již ve tři hodiny ráno. V pět hodin a dvacet minut pak začíná aukce tuňáků, na kterou se dostane i omezený počet diváků z řad turistů. Areál rybího trhu se široké veřejnosti otevírá v devět hodin. Dovnitř je vstup povolen pouze s malými zavazadly. V prvé řadě je to místo, kde se každý den točí velké peníze a turisté jsou zde jen trpělivě snášeni. O tom jsme se sami přesvědčili, když do jedné z úzkých uliček vjel muž na skútru a návštěvníci jen tak tak odskakovali stranou. Nejednou nás také „osvěžil“ stříkanec vody od prodejců, kteří umývali svou pracovní plochu hadicí.

Vnitřní trh je pro silnější povahy. Nabízejí se zde rozporcované ryby, ale i živé v kádích.
Vnitřní trh je pro silnější povahy. Nabízejí se zde rozporcované ryby, ale i živé v kádích.

Konec jedné éry

Prodejci a zároveň řezníci, kteří zde pracují, působí trochu odtažitě. Nepochybně proto, že jim přívaly turistů lezou na nervy. Svou roli však může hrát i fakt, že jsou příslušníky „kasty“ eta. Do této kasty spadali v minulosti lidé, kteří vykonávali nečistá povolání, která měla co dočinění se smrtí (hrobníci, kati, ale i koželuhové a řezníci). Tito lidé žili na okraji společnosti, ve vlastních městech a mohli se ženit a vdávat pouze mezi sebou. Z minulých let se do současnosti přeneslo mnoho předsudků a tak ještě v moderním Japonsku bojují s diskriminací v práci a ve vztazích. Snad i proto na mě tito lidé působili mnohem uzavřeněji než jiní Japonci.

Každodenní výjev z japonského rybího trhu.

Návštěva tohoto místa byl pro mě velký zážitek a také fotografická příležitost. Na žádném jiném místě v Tokiu jsem nepořídila tolik fotografií. O to smutnější jsem byla, když jsem se při psaní tohoto článku dočetla, že se trh na této adrese zavírá a přesouvá na jiné, moderní místo. Atmosféra stroze osvětleného, starého areálu bude ta tam.

Autorka: Hana Tvarohová